top of page
  • Obrázek autoraGinny

Seznamte se s lubrikanty

Aktualizováno: 5. 4. 2022

Úvodem je podle nás důležité si říct, že se nejedná o téma, které by mělo být tabu. Doby, kdy jste se za nákup lubrikačního gelu museli stydět a se zarděním ho v obchodě schovávat pod hromádkou jiného zboží na páse je snad na dobro pryč. Nákup takové kosmetiky, jako je lubrikační gel, je v dnešní době tak běžné, jako nákup zubní pasty. Jen s tím rozdílem, že lubrikační gel vám přinese opravdu žhavé potěšení (i když, ta pasta někomu třeba také, ale o tom možná v jiném článku, nebo raději ne).


Dáme vám opravdu stěžejní důvod, proč si lubrikační gel pořídit. Lubrikační gel totiž výrazně zvyšuje šanci dosažení orgasmu u mužů i u žen. Je tohle dostatečný důvod? Dobře, souhlasíme a pokračujeme.


Vyzkoušejte lubrikační gel nejdříve na sobě


Tzv. udělej si sám. Nejlepší způsob, jak zjistit co vám vyhovuje a to platí dvojnásob v případě sexu, je zkusit vše sám na sobě. Pořídili jste si do šuplíku nový lubrikační gel? Skvěle! Věnujte jeden večer sobě a svým potřebám a svého nového pomocníka přizvěte k akci. Ideální je vždy začít pouze s malým množstvím přípravku a jeho množství postupně zvyšovat. Věnujte se sami sobě a tomu, jak vaše tělo na lubrikant reaguje. Jeho použití by vám nemělo být nepříjemné. Stejně tak pocity tření, svědění nebo bolesti nejsou v pořádku a mohou znamenat zvýšenou citlivost na některou ze složek lubrikantu.


Safety first


Používáte při sexu ochranu? Chválíme! Lubrikační gel se může přidat v malém množství na vnitřní špičku kondomu a snížit tak tření při sexu i mužům. Zároveň zabraňuje jeho prasknutí a celkově může zlepšit prožitek. Dejte si jen pozor u kombinace kondomu a lubrikantu na olejové bázi. Tihle dva se spolu příliš nekamarádí a kondom může prasknout. Ideální je lubrikační gel na vodní nebo silikonové bázi.


Silikon, voda nebo olej?


Když jsme naťukli složení, chvilku u něj i zůstaneme. V podstatě máte při výběru lubrikantu na výběr ze tří nejběžnějších typů.


Lubrikační gel čistě na vodní bázi patří mezi nejoblíbenější zejména díky snadnému vymývání a faktu, že nezanechává stopy na povlečení (oblečení, závěsech). Je také skvělý pomocník při použití kondomu a pokecá si se všemi hračkami. Voda se do našeho těla rychleji vstřebává a tak je nutná častější aplikace než třeba u silikonového lubrikantu. Je to ale dobrá zpráva pro vodní lubrikanty s účinnými složkami, které se tak snadněji dostanou do těla.


Silikonový lubrikant. Jeho vlastnosti mu dávají prvenství v délce působení. Uvnitř těla vytváří film, který se nevstřebává tak rychle jako vodní lubrikanty a je proto ideální například na anální dovádění. Na vaginální sex ho ale příliš nedoporučujeme - na toto choulostivé prostředí je lepší volit čistě přírodní a vodní lubrikanty. Některé silikonové lubrikanty jsou navíc obohacené o přírodní šložky, jako například náš Animal s vitamínem E a jojobou.


Také pozor se silikonovými hračkami. Silikon se silikonem se moc nekamarádí, ale pokud hračku hned po akci důkladně omyjete, nebudete mít problém (navíc doporučujeme silikonové hračky uskladňovat např. v látkových sáčcích, ať se nedotýkají jiných silikonových pomocníků).


Olejové lubrikační gely se sice nedají tak snadno smýt, ale za to je jejich použití mnohem obšírnější. Skvěle vám poslouží nejen při samotném sexu ale i jako pomůcka při masážích nebo při ochutnávání partnera (je libo kokos?). Při použití olejových lubrikačních gelů však zapomeňte na latexovou ochranu a zvolte raději jiný typ antikoncepce. Olej v gelu může zapříčinit opotřebení a roztržení kondomu. Díky delší výdrži se také hodí i jako anální lubrikant.


Správné pH


Už jste si vybrali, jaký lubrikant je z pohledu složení ideální pro vaše hrátky. Teď se ještě zaměřte na zdravotní stránku věci. Kromě samotné rozkoše a potěšení může lubrikant přinést i správnou vnitřní rovnováhu především u žen. pH lubrikačního gelu označuje, jak je daný produkt kyselý nebo zásaditý. Ideální pH gelu by zcela logicky mělo odpovídat zdravému pH poševního prostředí (tedy hodnotě 3,8–4,5), které se tak snadněji dokáže vypořádat s infekcemi a záněty.


Máte dotazy ohledně lubrikantů? Zkuste se podívat v našem FAQ, nebo se ptejte pod článkem v komentářích.

0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page